Domates Virüsleri

1. Domates Mozaik Virüsü

Mozaik virüsü 1
Mozaik Virüsü 2

Semptomları: 

Belirtiler herhangi bir büyüme aşamasında ortaya çıkabilir ve bitkinin herhangi bir kısmı etkilenebilir; enfekteli yapraklar genellikle koyu yeşil beneklenme veya mozaik sergiler; virüsün bazı türleri yapraklarda sarı beneklenmeye neden olabilir; genç yapraklar bodur veya bozuk olabilir; ciddi şekilde enfekte olmuş yapraklar yeşil alanları büyütmüş olabilir; enfekteli bitkilerde meyve verimi azalır; yeşil meyvelerde sarı lekeler veya nekrotik lekeler olabilir; saplarda, yaprak saplarında ve meyvelerde koyu nekrotik çizgiler görünebilir.

Sebep:

Virüs.

Hastalığın Gelişme Koşulları:

Yapraklardaki ve gövdelerdeki açık yaralar virüsün girmesine izin verir. Bu sebeple bitkilere dokunmaktan uzak durun. Bu özellikle sigara içiyorsanız doğrudur çünkü tütün mozaik virüsünü barındırır. Ayrıca tarlalara enfekte yabani otlar, biberler veya patates bitkileri yoluyla girer; virüs ayrıca çekirgeler, küçük memeliler ve kuşlar tarafından domates tarlalarına bulaşabilir.

Mücadele Yöntemleri:

Virüse dayanıklı bitki çeşitleri; tohumları 70°C’de (158°F) 4 gün veya 82–85°C’de (179.6–185°F) 24 saat ısıl işlem, tohumların yüzeyindeki virüs partiküllerinin yok edilmesine yardımcı olacaktır; tohumun 100 g/l tri-sodyum fosfat çözeltisi (TSP) içinde 15 dakika bekletilmesi de virüs partiküllerini ortadan kaldırabilir – bu işlemden sonra tohumlar iyice durulanmalı ve kurumaya bırakılmalıdır; virüs tarlada doğrulanırsa, daha fazla yayılmayı sınırlamak için enfekte olmuş bitkiler çıkarılmalı ve imha edilmelidir; biber, patlıcan, kabakgiller ve tütün gibi hassas mahsullerden kaçınarak 2 yıllık rotasyonla domates dikmek; alanın enfekte alanlarından taşınırken tüm ekipmanı dezenfekte edin.

2. Domates Lekeli Salgınlık Virüsü

Lekeli Solgunluk Virüsü 1
Lekeli Solgunluk Virüsü 2
Lekeli Solgunluk Virüsü 6
Lekeli Solgunluk Virüsü 7
Lekeli Solgunluk Virüsü 8
Lekeli Solgunluk Virüsü 9

Semptomları: 

Enfekteli bitkiler, genç yaprakların üst kısımlarında bronzlaşma veya morlaşma sergiler ve nekrotik lekeler geliştirir; yaprak lekeleri bakteri lekesinin neden olduğu noktalara benzeyebilir, ancak bakteri sızıntısı testi negatif olacaktır; yapraklar aşağı doğru kıvrılabilir, sürgün uçları geri ölmeye başlayabilir; olgun meyvelerdeki semptomlar, genellikle eşmerkezli halkalarla birlikte klorotik lekeler ve lekeler olarak görünür; halka lekesi belirtileri farklı domates çeşitlerine göre değişir; domates lekeli salgınlık virüsünün neden olduğu düzensiz olgunlaşma, meyveler etilen gazı ile muamele edildiğinde de ortaya çıkabilir; yeşil meyveler, hafif eş merkezli bölgeleme ile hafifçe yükseltilmiş alanlar sergileyebilir.

Sebep:

Virüs.

Hastalığın Gelişme Koşulları:

Domates lekeli salgınlık virüsü çok sayıda süs bitkisini, sebzeyi, tarla bitkilerini ve yabani otları enfekte eder; virüs en az sekiz tür thrips tarafından vektörlenir; thrips, virüsü larva evrelerinde alır ve yetişkin olduklarında virüsü bulaştırırlar.

Mücadele Yöntemleri:

Önemli bir yönetim uygulaması, virüsün çok geniş bir konukçu yelpazesine sahip olması nedeniyle süs bitkileri ile aynı serada domates nakli yetiştirmemektir. Etkilenen bitkileri yok edin, böylece diğer bitkiler için bir virüs kaynağı görevi görmezler.

3. Domates Sarı Yaprak Kıvırcıklık Virüsü

Sarı Yaprak Kıvırcıklık Virüsü 1
Sarı Yaprak Kıvırcıklık Virüsü 2
Sarı Yaprak Kıvırcıklık Virüsü 3
Sarı Yaprak Kıvırcıklık Virüsü 4
Sarı Yaprak Kıvırcıklık Virüsü 5
Sarı Yaprak Kıvırcıklık Virüsü 7
Sarı Yaprak Kıvırcıklık Virüsü 8
Sarı Yaprak Kıvırcıklık Virüsü 13

Semptomları: 

Enfekte olan yapraklar küçülür, yukarı kıvrılır, buruşuk görünür ve damarlarda ve yaprak kenarlarında sararma gösterir. Boğum arası kısalır ve bütün bitki bodur ve gür görünür. Bütün bitki sadece dik büyüme ile dik durur. Çiçekler gelişmeyebilir.

Sebep:

Virüs.

Hastalığın Gelişme Koşulları:

Virüs beyaz sinekler tarafından bulaşır ve bitkiler mahsulün erken döneminde bulaşırsa %100 verim kaybına neden olabilir. Virüs ayrıca ortak fasulye, süs bitkileri ve çeşitli yabani ot türleri gibi diğer konakçıları da enfekte eder.

Mücadele Yöntemleri:

Mevcut dayanıklı çeşitleri büyütün. Sadece hastalık ve beyaz sinek içermeyen fideleri nakledin. Enfekte bitkileri çıkarın ve yakın. Tarlayı yabani otlardan uzak tutun. Beyaz sinekleri izlemek ve kontrol etmek için sarı yapışkan tuzaklar kullanın. Böcek istilası şiddetli ise uygun insektisitleri püskürtün.

Domates Virüsleri

Domates Virüsleri” için bir görüş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön