Bakteriyel Hastalıklar
1. Domateste Bakteriyel Kanser Hastalığı
Semptomları:
Domateste bakteriyel kanser hastalığı her yaştaki domates bitkilerini etkileyebilir, fideler enfekte olduklarında hızla ölebilir; bakteri kanserinin ilk semptomları, bitkilerin tek taraflı solması ve yaprak ortası, yaprak sapı ve sapın dış tarafında yukarı ve aşağı açık renkli çizgiler oluşmasıdır; gövdeler üzerindeki çizgiler kanserler oluşturacak şekilde kırılabilir; olgun yapraklar üst yaprak yüzeylerinde küçük nekrotik noktalar veya yapraklar üzerinde küçük kabarık beyaz noktalar oluşturur; meyvelerde genellikle yeşilken beyaz lekeler oluşur; Meyvenin üzerindeki lekeler, koyu renkli bir merkez oluşturur ve “kuş gözü lekeleri” olarak bilinir. Tipik yaprak semptomları, kenar boyunca sarı bir sınırla (marjinal yanma) kahverengi dokudur ve etkilenen dokuya ara sıra v şeklinde bir modeldir. Bakteriler damarları tıkadığı için hastalık ilerledikçe yaprakların kıvrılması ve solma meydana gelir.
Sebep:
Bakteri.
Hastalığın Gelişme Koşulları:
Domateste görülen bu hastalık büyük kayba sebebiyet verir. Bir çiftlik veya bahçe için patojenin ilk kaynakları, patojenin önceki bir salgından hayatta kaldığı bir serada üretilen kontamine tohum ve enfekte fideleri içerir.
Mücadele Yöntemleri:
Bir ekime girdikten sonra, bakteriler, özellikle bitkinin zarar görmesine neden olduğunda, bitkilere dokunan işçilerin ellerine ve ekipmanlarına taşınabilir. Budama ve kafesleme, patojen yayılmasına neden olabilecek faaliyetlerdir. Çalışanlar rutin olarak ellerini ve ekipmanlarını temizlemelidir. Yalnızca sertifikalı tohum ve ekim bitkileri dikilmelidir. Yayılmayı en aza indirmeye çalışmak için, sınırlı alanlarda semptomlar erken dönemde şiddetli hale geldiğinde etkilenen bitkilerin uzaklaştırılması gerekir. Bir salgının kaynağını belirlemek, gelecekte meydana gelme olasılığını en aza indirmeye yardımcı olması açısından mühimdir.
2. Domateste Bakteriyel Benek Hastalığı
Semptomları:
Domateste bakteriyel benek hastalığı en yaygın hastalıklardan biridir. Semptomlar yapraklarda, saplarda ve yaprak saplarında ve bazen meyvelerde gelişir. Yapraklarda genellikle sarı bir hale ile ilişkilendirilen koyu lekeler görülür; bakteri beneklerinin yaprak semptomlarını bakteriyel lekeden ayırt etmek çok zordur, ancak meyve üzerindeki semptomlarla ayırt edilebilir; meyvelerdeki lezyonlar, bakteri lekesinden kaynaklanan lezyonlardan çok daha küçüktür; meyvelerde lezyonlar kabarık ve pulludur.
Sebep:
Bakteri.
Hastalığın Gelişme Koşulları:
Serin ve nemli havalar domateste bakteriyel hastalığın ortaya çıkmasına elverişli hava durumlarıdır.
Mücadele Yöntemleri:
Birbirini izleyen yıllarda aynı alana ekim yapmayınız; sadece yüksek kaliteli, hastalıksız tohum ve transplantları kullanın; koruyucu bakır spreyleri, hastalığın görülme sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir.
3. Domateste Bakteriyel Leke Hastalığı
Semptomları:
Domateste bakteriyel leke lezyonları küçük sulu lekeler olarak başlar; sonra lezyonlar daha çok hale gelir ve yapraklar üzerinde nekrotik alanlar oluşturmak için birleşerek onlara yanık bir görünüm verir; yaprakların bitkiden düşmesi, meyveyi güneşe yatkın bırakarak şiddetli yaprak dökümü meydana gelebilir; olgun lekeler yağlı bir görünüme sahiptir ve ışığa tutulduğunda şeffaf görünebilir; lezyon merkezleri kurur ve yapraktan düşer; yanık yapraklar genellikle bitkiye bağlı kalır ve ona yanık bir görünüm verir; meyve enfeksiyonları hafif kabarık bir kabarcık olarak başlar; lezyonların sonunda kaybolan soluk bir hale olabilir; Meyvelerdeki lezyonlar, meyveye uyuz bir görünüm veren, kabarık bir kenara ve çökük bir merkeze sahip olabilir.
Sebep:
Bakteri.
Hastalığın Gelişme Koşulları:
Bakteriler mahsul artıkları üzerinde hayatta kalır; sıcak hava ve yağışlı havanın desteklediği hastalık oluşumu; semptomlar diğer domates hastalıklarına çok benzer, ancak yalnızca bakteri lekesi kesilmiş bir yaprağın bakteriyel eksüdayı sızdırmasına neden olur; hastalık enfekte tohum, rüzgârla sürüklenen yağmur, hastalıklı nakiller veya istila edilmiş toprakla yayılır; bakteriler bitkiye yapraklardaki herhangi bir doğal açıklıktan veya yaprakların yaralanmasından kaynaklanan herhangi bir açıklıktan girer.
Mücadele Yöntemleri:
Yalnızca sertifikalı tohum ve sağlıklı nakiller kullanın; ekim alanından tüm mahsul artıklarını temizleyin; bitki tabanından sulama yerine fıskiye sulama kullanmayın.
4. Domateste Bakteriyel Solgunluk Hastalığı
Semptomları:
Domateste görülen bakteriyel solgunluk, patojen bakteri Ralstonia Solanacearum’un neden olduğu bir hastalıktır. ABD’nin güneyindeki kıyı koşulları gibi nemli kumlu topraklarda ve nemli ortamlarda çok yaygındır. Bakteriler toprakta bulunur ve çok hızlı bir şekilde kökleri boyunca bitkinin gövdesine doğru ilerler. En genç yapraklar önce enfeksiyon belirtileri gösterir ve günün en sıcak diliminde solmaya başlar. Bu genellikle enfeksiyon sırasında yapraklar yeşil kaldığından fark edilmez. Sonunda, solma belirgin hale gelecektir, ancak bunun gerçekleştiğini fark ettiğinizde, muhtemelen tüm bitkinin solmaya başlaması ve yakında ölmesi muhtemeldir. Bakteriyel solgunluk, hava aşırı derecede sıcak olduğunda ve son yağışlardan kaynaklanan yüksek düzeyde nem olduğunda, toprağı ıslak bırakarak ortaya çıkma eğilimindedir. Bakteriyel solgunluk, yüksek toprak pH’ına sahip alanlarda da yaygındır.
Sebep:
Bakteri.
Hastalığın Gelişme Koşulları:
Bakteriyel solgunluk, genellikle bir bitkinin böcekler tarafından yaralanması, kesilmesi veya zayıflatılması veya kullanımdan kaynaklanan aşınma ve yıpranmanın sonucudur. Domates bitkisi enfekte olduğunda, bakteriler bitkinin gövdesinde artar ve gövdesini tıkar, su ve besin maddelerinin yapraklara ulaşmasını engeller, bitkiyi etkin bir şekilde öldürür. Bakteriyel solgunluk, toprakta taşınan bakterinin yayılmasına uygun koşullar altında mahsulün tamamen yok olmasına neden olabilir; hastalık tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen domateslerde ciddi kayıplara neden olur.
Mücadele Yöntemleri:
Bakteriyel solgunluk için bilinen etkili kimyasal kontroller yoktur. Bitkiler ölürken, bakteriyel patojen toprağa salınır, bu nedenle bakteriyel solgunluğun yayılmasını önlemek için yapabileceğiniz en önemli şey, solgunluğu fark ettiğiniz anda hastalıklı bitkileri uzaklaştırmaktır. Bu bitkileri hemen atın ve sökme ve bertaraf işleminde kullanılan tüm araçları temizleyin ve sterilize edin. Enfekte bitkileri iyileştirmenin bir yolu olmadığından, bakteriyel solgunluğu kontrol etmenin en iyi yolu, önleme yöntemlerini uygulamaktır.
“Domateste Görülen Bakteriyel Hastalıklar” için bir görüş